Beardfish

Mammoth

Mammoth er det sjette albumet til svenskene i Beardfish som, til tross for at de alle fortsatt bare er i tjueårene, i år feirer 10 år som band. Kvartetten er fortsatt den sammme som på de foregående skivene, og består av Rikard Sjöblom (vokal, gitar, keyboards), David Zackrisson (gitar, synth og vokal), Robert Hansen (bass, vokal) og Magnus Östgren (trommer).

I en verden hvor unge og gamle progentusiaster over hele verden kopierer sine symfoniske helter i Genesis og Yes, for ikke å nevne Pink Floyd, har disse svenskene lagt sin elsk på King Crimson og Gentle Giant. Heldigvis får man vel si. Resultatet er denne gangen ei skive som eksperimenter med sterke jazzinspirerte elementer (herlig bruk av saksofon gjennom hele skiva), mørke undertoner, tidvis tunge riff (på grensa til metall på for eksempel «Green Waves») og en fascinerende veksling mellom det vakre, det lekende og det nesten aggressive. Jeg vil spesielt trekke frem den 15 minutter lange «And The Stone Said», en imponerende låt som trekker frem alle disse ulike elementene. Her er det også et utrolig godt samspill mellom gitar, synth og vokal, i perfekt synkronisering.

Beardfish er utrolig flinke på å variere musikken sin, så det blir sjelden for mye av det gode. Både innad i hver låt og ikke minst mellom de ulike låtene er det store musikalske sprang som hele tiden gjør lytteren interessert og utfordret. Produksjonsmessig hører Mammoth hjemme både i 1975 og i 2011, det vil si at Beardfish igjen leverer ei skive som på glimrende vis både føles moderne og retrospektiv på en gang. Dette gjenspeiler også bandet som helhet, hvor de til tross for sine inspirasjonskilder, har sitt helt særegne og solide uttrykk.

Etter å ha sett Beardfish live i fjor blir jeg stadig mer imponert over disse unge og lovende svenskene. Ikke bare er de i tetsjiktet i den progressive sjangeren, de evner også å stadig utvide sitt repertoar og sprenge sine musikalske grenser. Mammoth viser bandet igjen fra sin beste side, og alle potensielle lyttere der ute bør vurdere denne utgivelsen for sitt eget beste.