Diverse artister

Compendium Records

Compendium Records var Norges første label som spesialiserte seg på det de selv kalte «progressiv og avansert musikk». Visjonen deres var idealistisk og utelukkende tuftet på utgivelsenes musikalske kvaliteter og, som de sa «…ikke utifra ønsket om en rask fortjeneste». Store ord, selv i en tid hvor slike tanker var mer akseptert i musikkbransjen enn i dag, og ingen skal anklage dem for å vike fra sine idealer, noe denne samlingen til fulle beviser.

Selskapets første utgivelse var Henry Cows liveinspilling Concerts i 1976. Da hadde Compendium allerede eksistert et par år som platebutikk – Oslos desidert mest spennende sådan. (En ikke uvesentlig del av undertegnedes tidligere vinylsamling stammet derfra.) Innspillingen, som ble gjort på Høvikodden Kunstsenter i Bærum, er en meget avansert affære, og kuttet som er valgt ut til denne samlingen, improvisasjonen «Oslo», viser gruppa fra sin mest utilgjengelige side. Labelen produserte ytterligere ni album og hvert av dem er representert med ett kutt på denne samlingen.

Stilmessig varierer det en del, fra nevnte Henry Cow-innspilling til mainstream jazz (Karin Krog). Mye av musikken ligger innenfor jazzrock/avant-sjangeren, som de norske gruppene Vanessa, Saluki og Blow Out, tre band som hver kun spilte inn ett album (selv om Saluki har et uutgitt album gjemt bort et sted). Vanessa inkluderte blant annet Compendium-boss Frode Holm på keyboards og Svend Undseth på sax og fløyte, Saluki kunne skilte med Sylvi Lillegaard (senere i Ruphus) på sang og Freddy Dahl på gitar, mens Blow Out var Norges første «jazzrock-supergruppe» og besto av Jon Eberson, Håkon Garf, Sveinung Hovensjø og Jon Christensen. Med andre ord var det solide navn som ble innlemmet i Compendium-stallen, og ikke ukjente «særinger».

Compendium hadde også gode kontakter utenfor landegrensene, spesielt i England. Blant artistene som ble utgitt på labelen finner vi Hugh Hopper, Elton Dean, Keith Tippet, Charles Austin og gruppa Mirage med blant annet Brian Godding (ex. Blossom Toes mm) og Steve Cook (senere i Soft Machine).

Heftet som følger med inneholder foruten artikler av Frode Holm, Thomas Hylland Eriksen og Hans Voigt, et utvalg avisutklipp som omhandler labelen og dens utgivelser (og litt annet…). Morsomme klipp selv om CD-formatets små dimensjoner gjør enkelte av dem uleselige.

Utgivelsen gir en fin smakebit på hva denne sjeldne fuglen i norsk musikkhistorie produserte i løpet av omtrentlig to år. Er det håp om at noen av disse albumene får sin velfortjente nyutgivelse i kjølvannet av denne samlingen?