Diverse artister

Leader Of The Starry skies – A Tribute To Tim Smith

Den 25. juni 2008 ble Cardiacs' gitarist, låtskriver og frontfigur Tim Smith rammet av et kraftig hjerneslag og siden det har han vært delvis lammet og ute av stand til å foreta seg noe som helst musikalsk. Derfor har mange av hans gode kolleger slått seg sammen og laget denne plata, dels som en hyllest til musikeren Tim Smith, dels for å skaffe penger til den hardt rammede mannen.

Og det har blitt en flott plate! Der hvor Cardiacs' egne innspillinger ofte kan bli vel hesblesende, har mange av disse versjonene et mer avslappet utgangspunkt. William D. Drakes' (keyboards i Cardiacs fram til 1991) «Savour» rusler av gårde i et bedagelig tempo, noe som gir mer rom til å å få med seg alle de raske akkordskiftningene. Med ukulele, glockenspiel, klarinett og melodica blant instrumentene, blir det en veldig «organisk» og lettflytende sang. Mark Cawthra (også han tidligere Cardiacs-medlem) gjør en flott, litt pompøs utgave av «Fear», mens duoen Stars In Battledress (som Tim Smith i sin tid produserte) lager en nydelig «Foundling» og får det til å høres ut som en av sine egne låter.

Verdt å merke seg er også Julianne Regans sjarmerende tolkning av «Shaping The River» med nærmest en lydcollage som backing pluss et piano som mest høres ut som det er tatt opp i en sliten gymsal. Likeens «The Stench Of Honey», meget fantasifullt tolket av Kniffeworld som ledes av Cardiacs-gitarist Kavus Torabi. Eller Katharine Blakes acapella-versjon av «Up In Annie's Room». For ikke å glemme Steven Wilsons nydelige, forsiktige tolkning av «Stoneage Dinosaurs», kun backet opp av piano, glockenspiel, mellotron og middelalderorgel. Nydelig!

Albumet inneholder i alt 17 spor og blant de mange kjente og ukjente bidragsyterne finner vi også navn som Ultrasound, Oceansize og Andy Partridge. Cardiacs' låtmateriale viser seg særs godt egnet til alternative tolkninger, og de ulike artistene er overhode ikke redde for å gå sine egne veier i tolkningene. The Leader Of The Starry Skies er et av de mest vellykkede «tribute»-albumene jeg har vært borti. Gjør både deg selv og Tim Smith en tjeneste og kjøp denne plata.

PS: Det finnes også en følgesvenn til albumet – A Loyal Companion – som byr på ytterligere 14 tolkninger gjort av mer ukjente artister. Den holder ikke riktig samme nivå som hovedalbumet, men bevares, med et så flott utgangspunkt som låtene til Tim Smith, kan det vanskelig gå galt.