Diverse artister

Paint The Peel

I Tarkus nr 49 hadde vi en artikkel som omhandlet Gentle Giant tribute-skiver, og det ble antydet at det nok ikke var helt usannsynlig at det ville komme fler etter hvert. Og nå er oppfølgeren til A Reflection ute – Paint The Peel.

Det er mange av de samme bidragsyterne, ikke minst Tomas Stark og Adam Levin, som har stått for mange av de beste innslagene på de foregående platene. Vi savner riktignok Dan Bornemark, som kanskje er den enkeltartisten med høyest kvalitet på låtene, men til tross for dette er Paint The Peel langt fra noe dårligere samling enn dem som har kommet før. Nevnte Tomas Stark åpner ballet med noe som mest høres ut som variasjoner over et tema fra «Peel The Paint», og han setter sånn sett standarden for plata.

Adam Levin opptrer både under eget navn, i samspill, som and/or og som Blissful Behemoth. Tre av de fire kuttene han er med på er forøvrig å finne på utgivelsene Blissful Behemoth og et al. Levin ligger stort sett tettere til Gentle Giants egen musikk enn mange av de andre, låtene hans har også i større grad fått en proff produksjon. For mye er «hjemmelaget», men heri ligger også mye av sjarmen.

David Rosbergs «Those Who Still Remain» er et av de mest ambisiøse bidragene på plata, et kvarter lang stykke som veksler uopphørlig mellom kompleks progrock, svulstige ballader og fusionrock – og enda litt til. Tomas Starks «The Swan, The Toad, The Dragonfly» er en flott progressiv låt med lekkerst orgelspill og nydelige synthsoloer. Stilmessig et sted mellom Jan Hammer og Tony Banks – og innimellom legger han typisk GG-aktig kontrapunktiske musikalske sprell. For mitt vedkommende er dette platas ubestridte høydepunkt.

Hvis du har (eller har hørt) noen av de foregående utgivelsene i denne serien – og det har falt i smak – er det bare å skaffe seg denne. Ellers må det vel innrømmes at denne serien utgivelser nok er for de spesielt interesserte,