Dredg

Chuckles and Mr. Squeezy

Av og til kan progresjon være en organisk og treg prosess hvor det er vanskelig å skape noe nytt, noe annet, det blir nesten noe man fremprovoserer. Andre ganger er progresjon drevet av et ønske om å forandre seg og vokse, men ikke alle band eller artister innehar de nødvendige egenskapene og verktøyene til å gjennomføre en slik endring. Dredg er nemlig et av de bandene som står ved en musikalsk korsvei, som så mange har gjort før de. Denne gangen ville de gå en helt ny vei, etter fem sterke album og en solid fanbase. Chuckles And Mr. Squeezy tar lytteren med inn i et nytt univers, hvor det tyngre velgjorte uttrykket må vike for et nyere, mer mekanisk poputtrykk.

Den største endringen i kulissene til denne utgivelsen er inntoget av den anerkjente produsenten Dan The Automator (Gorillaz, Kasabian). Ikke bare står han bak det unike mekaniske soundet skiva har fått, han har også lagt lista eksepsjonelt høyt for selve låtskrivingen. Dredgs signatur ble mikset med produsentens visjonære stil for å gjøre låtene best mulig, og resultatet ble at bandet kom seg ut av sine gamle vaner og rutiner. Blant annet brukte kvartetten mer tid på å finne godfølelsen fremfor å nødvendigvis perfeksjonere musikken.

Låtene på skiva er sterkt basert på rytmer, noen av de med heftig bruk av loops. Musikken kan tolkes både som positiv og mørk, for til tross for triste undertoner og sår vokal er skiva gjennomgående optimistisk og full av vakre melodier. «Mørk pop» er uttrykket bandet bruker selv når de skal beskrive skiva, og på en måte er det en dekkende betegnelse, selv om denne skiva går langt utenfor popbegrepet. Tre av låtene («The Tent», «Sun Goes Down» og «Before It Began») på albumet er skrevet av Dan sammen med bandet, og spesielt disse har det mekaniske soundet jeg allerede har nevnt. På de øvrige sporene skifter man stadig mellom både humør, tempo og toneart. «The Thought Of Losing You» er drevet av sterke gitarriff og oppnår en følelsesmessig dybde på grunn av sin enkelhet fremfor sin kompleksitet, mens «Upon Returning» mikser røffe gitarlinjer med strålende ambient vokal.

En skyggende stemning ligger over musikken fra begynnelsen, men mot slutten dukker det til stadighet mer optimisme fra bandet. Det er denne balansegangen som gjør Chuckles And Mr. Squeezy til et så spennende album. Skiva drar bandet i en ny retning, og anført av sin nye produsent har Dredg bevist at de både vil og kan ta steget ut fra sine vante omgivelser. Deres utvikling gjennom de hittil seks skivene har skapt et monster av et band, og for mange vil årets utgivelse kanskje være toppen av kransekaka. Fornyelsen er komplett.