Home Service

Live 1986

Vi har omtalt Home Service i vår Folkrock-artikkel i Tarkus nr 30, og vi uttalte da (nokså bombastisk) at gruppas album Alright Jack var den beste folkrock-plata som var laget. De ble dessuten karakterisert som en blanding av et frelsesarméorkester på syre og et samtidsmusikkorkester på picnic. Siden store deler av repertoaret på denne konserten, tatt opp på The Cambridge Folk Festival i 1986, er hentet fra nettopp Alright Jack, kan vel beskrivelsen fremdeles brukes.

Home Service er et åttemanns-orkester, som foruten standardbesetning trommer, bass og gitar (de to siste håndteres forøvrig av ex-Gryphon-medlemmene Jonathan Davie og Graeme Taylor), består av keyboards, treblås, trompet og trombone, i tillegg til frontfigur og vokalist John Tams, en av de mest respekterte utøverne innenfor britisk folkemusikk.

Plata er full av sterke bandkomposisjoner, blant dem «Alright Jack», «Walk My Way», «Snow Falls» (opprinnelig gjort av The Albion Band på albumet Larkrise To Candleford – Albion Bands besetning på den tiden var forøvrig nesten identisk med denne utgaven av Home Service), «Lewk Up», den mektige «Sorrow/Babylon Is Falling» og ikke minst «Scarecrow» som virkelig er egnet til å gi frysninger. Innimellom dette finner vi en blanding av eldgamle og mer modernistiske instrumentaler hvor blåserne boltrer seg i dissonanser og andre musikalske sprell. «Dublin Bay», eksempelvis, framstår mest som en duell mellom blåserne og rockedelen av bandet.

Lydmessig er utgivelsen meget bra, det kunne kanskje være litt mer «live-feel», for eksempel er nesten all applaus mellom låtene fjernet. Men dette er detaljer, Live 1986 er bare en fantastisk plate som burde gå hjem hos alle med sans for god musikk uavhengig av sjangerpreferanser.