Iona

Another Realm

Iona har vært ett av de relativt få bandene med religiøst ståsted som lett kan aksepteres også av ateister. Dette skyldes selvfølgelig i stor grad at de lager feiende flott musikk, men også at de i svært liten grad har «pushet» et religiøst budskap i tekstene sine. Gruppas seneste utgivelse er et ambisiøst dobbeltalbum, og de framstår dessverre noe mer misjonerende her enn på mange av de tidligere albumene, noe som blir stående litt i veien for musikken. På den annen side er de musikalsk sett sterkere kanskje enn noensinne. Det er uendelig vakkert når det er vakkert, samtidig har Iona en egen evne til å formidle stor energi i musikken sin uten at det blir «bråkete».

Another Realm åpner og avslutter med et kort, vakkert stykke basert på en tekst fra det 6. århundre. Gjennom 96 minutter leder de oss gjennom en blanding av skjønnhet og energi, vokale og instrumentale låter båret fram av eksepsjonelle musikere og en fremragende og ikke minst dynamisk produksjon. Her er lange, dvelende instrumentalpartier med fiolin, fløyter og sekkepiper blandet med flotte vokalspor og ikke minst heftige gitarsoloer. Dave Bainbridge er en gitarist i Steve Hackett/Andrew Latimer-skolen og han står slett ikke tilbake for noen av dem. Hans soloer i eksempelvis «An Atmosphere Of Miracles», «Let Your Glory Fall», «Let The Waters Flow» og ikke minst i den 11 minutter lange «White Horse» er akkurat slik vi vil ha dem, velkomponerte, melodiske og uttrykksfulle.

Som tidligere ligger det en basis av engelske folketoner under musikken, men til forskjell fra for eksempel Enya, som har mye av det samme grunnlaget, blir Iona aldri søtladent og tannløst. Når de pøser på med trommer, synther, kirkeorgel, sekkepiper og en hylende gitarsolo, er det såvisst trøkk nok.

Another Realm føyer seg godt inn i rekken av flotte Iona-utgivelser. Den mangler kanskje de umiddelbare og definitive høydepunktene som for eksempel «Woven Cord» og «Wave After Wave» var på Open Sky, men selv med en spilletid på over en og en halv time, er det ikke en plate som virker for lang. Det er et album fullt av nyanser og detaljer som det tar tid å få taket på, sånn sett er det en utgivelse med stor slitestyrke.