Jolly

The Audio Guide To Happiness (part 1)

Selvironiske Jolly er tilbake med sitt andre album i det som har fått tittelen The Audio Guide To Happiness. De humoristiske amerikanerne mener de skal klare å manipulere lytterne sine med denne utgivelsen, ved å terapeutisk bringe hjernene våre til et stadie av ren og skjær glede. Et interessant utsagn, spesielt siden bandet i hovedsak representerer et uttrykk bestående av sofistikerte arrangementer, ambiente strukturer, aggressiv dynamikk og tunge riff. Samtidig greier de på en eller annen mystisk måte å lage svært fengslende melodier, så de har kanskje rett likevel?

Dette er altså en tyngre variant av den tradisjonelle «prog»rocken vi vanligvis får servert fra plateselskapet InsideOut. Progressive strukturer mikses med elementer fra metall og ambient, og det hele toppes med en særdeles dyktig vokalist i form av Anadale. Det skiftes til stadighet mellom tunge instrumentalpartier og mer følelsesladde og melodiske vokalpartier, på mange måter en klassisk oppskrift for denne type musikk. Jolly kan utover dette tilby en stødig og god rytmeseksjon i form av trommer og bass, samt noen akustiske partier som gjør godt for den ellers mørke atmosfæren som ligger over skiva. Låtene skifter mellom heavy progrock («Still A Dream» og «Ends Where It Starts» for eksempel), og mer kommersielt tilgjengelige låter («Joy» og «Story Time» for å nevne et par) som gjerne kunne hatt et såkalt «hit»-potensiale. Skal vi kalle det en slags miks av Tool, Porcupine Tree og OSI?

Uansett et over gjennomsnittet godt album fra amerikanerne som nå begynner å skape et navn for seg selv der ute. På ingen måte revolusjonerende musikk, men på alle måter et band man bør sjekke ut om man har sansen for den tyngre og mørkere delen av sjangeren.