K2

Black Garden

Besetningen i K2 kom først sammen tidlig på 00-tallet da bassist Ken Jacques og trommis Doug Sanborn fant hverandre og begynte å spille førstnevntes progressive komposisjoner sammen. Etter hvert som prosjektet utviklet seg ekspanderte også bandets bidragsytere, med kjente navn som blant andre Shaun Guerin, Allan Holdsworth og Ryo Okumoto. Debutskiva Book Of The Dead kom i 2005 og ble utgitt hos ProgRock Records, men siden den gang har bandet skiftet både halve besetningen og flyttet over til gode gamle Magna Carta. Årets utgivelse har fått tittelen Black Garden, og følger tydelig i fotsporene til debuten. Nye bidragsytere er John Gleason (vokal), Karl Johnson (gitar) og enda større bidrag fra den velkjente keyboardisten Ryo Okumoto (Spock's Beard).

I likhet med debuten er også årets utgivelse et såkalt konseptalbum. Tematikken finner sted i det gamle Oseania, og skildrer den dramatiske reisen polynesierne dro ut på for å finne sitt bosted i de sørlige øygruppene i Stillehavet. For å beskrive denne vandringen har K2 tatt i bruk klassiske "progressive" virkemidler. Klassisk symfonisk rock blir fremført med stor innlevelse, med flittig bruk av synth, orgel og piano, en sterk og følelsesrik vokal og en tydelig fortellende stil.

Personlig falt jeg aldri helt for debuten, selv om der finnes mye kurant musikk på skiva, og jeg har litt den samme følelsen for denne utgivelsen. Jeg savner kanskje noen krumspring, noe som skiller K2 fra andre band i samme gate. De forholder seg relativt trygt til den neoprogressive oppskriften som så altfor mange har gjort før, selv om de på enkelte låter klarer å engasjere med både dramatikk, dynamikk og gode melodier. Dyktige musikere og en særpreget vokalist gjør mye for dette albumet, men dessverre ikke nok til at K2 når helt opp.