Karmakanic

In A Perfect World

Karmakanic er bandet til den allsidige og høyt ansette bassisten Jonas Reingold, som sammen med sitt ensemble av musikere og vokalister siden 2002 har skrevet, spilt og gitt ut musikk av høy kvalitet, dette parallelt med en karriere som bassist i mer anerkjente The Flower Kings. I disse dager hvor sistnevnte ser ut til å ha en nedadgående formkurve, både kvalitetsmessig og når det gjelder utgivelsesfrekvens, går det mer og mer mot at Karmakanic overtar tronen fra TFK som et av Sveriges fremste symfoniske progband. In A Perfect World er bandets fjerde studioskive, etter at både Into The Spectra (2002), Wheel Of Life (2004) og Who's The Boss At The Factory (2008) alle leverte flott melodisk musikk i sjiktet mellom symfonisk rock og fusion.

Den 14 minutter lange «1969» er først ut på dette albumet, og med sin klassiske symfoniske stil drar denne definitivt tankene mot band som The Flower Kings, Yes og Glass Hammer. Her snakker vi velklingende melodier, hyppige musikalske overganger og meget gode og varierte vokale bidrag. Videre får vi høre en fengende godlåt i form av «Turn It Up», som utover sine dampende rytmer først og fremst viser hvorfor vokalist Göran Edman (sjekk ut albumet White On Blue av Crossfade om du vil høre mer fra ham) er blant bransjens aller beste. Noe som har kjennetegnet Karmakanic siden starten er deres forkjærlighet for fusion, og utover på skiva får vi høre flotte eksempler på dette. Elementene er ikke like tydelige som på albumet Wheel Of Life, men hører du gjennom låter som «The World Is Caving In» og «There's Nothing Wrong With The World» forstår du hva jeg snakker om.

Karmakanic beveger seg sømløst mellom komplekse instrumentalpartier, melodiøse refrenger og vakre vokale partier. Her er det også en fin flyt mellom sjangre fra start til slutt. Takket være en hærskare av dyktige musikere har dette ambisiøse prosjektet blitt mulig å sette ut i praksis. Sammen med seg på laget har Reingold denne gangen allerede nevnte Göran Edman, Marcus Lillequist (trommer), Lalle Larsson (vokal/keyboards), Nils Erikson (vokal/keyboards) og Krister Jonsson (gitar). Det betyr at kjente navn som Roine Stolt, Tomas Bodin og Zoltan Czörtz igjen er utelatt fra oppstillingen, til tross for tidligere bidrag til bandet.

Det er tydelig at Karmakanic er fristedet hvor Reingold får utfolde seg fritt som låtskriver. Han sier selv at «Karmakanic is always a result of everthing that I enjoy in music», og det høres. Albumet har en gjennomgående positiv energi og en ekte spilleglede som jeg gjerne skulle ha sett i livesammenheng. Videre sier Jonas at han denne gangen fokuserte mye på tekstene for dette albumet, og at det på den måten ble et mye mer personlig sluttprodukt siden mye av det var basert på egne opplevelser.

For å runde av denne anmeldelsen kan jeg avslutte med å si at Karmakanic for meg personlig har vært blant de ypperste svenske bandene hittil på 2000-tallet, med fire utgivelser fra øverste hylle. In A Perfect World føyer seg flott inn i rekken, og med sin fornøyelige miks av symfo, fusion, klassisk og pop tror jeg denne skiva vil gå rett hjem hos mange av dere der ute. Den vil i hvert fall være midt i blinken til alle som har gått lei av The Flower Kings, Kaipa og andre lignende band som sliter med utviklingen om dagen.