Pure Reason Revolution

Hammer And Anvil

Pure Reason Revolution er beviset på at det i 2010 fortsatt er mulig å være nyskapende og særegne på tross av kommersiell fremgang. Gjennom å være kompromissløst trofaste til sine kunstneriske verdier har britene klart å skape sitt eget uttrykk samtidig som dette videreutvikles fra album til album. Siden debuten i 2006 har bandet tatt steget fra mektige Sony BMG til lille og fremadstormende Superball Music, og i dag fremstår de som totale herskere over eget materiale og uttrykk.

PRR er også et bevis på at går an å hente inspirasjon fra alt fra ELO, Smashing Pumpkins, Nine Inch Nails, Depeche Mode, The Chemical Brothers og Beach Boys uten å en gang høres ut som noen av disse. Den unike miksen av progressiv rock, elektro-pop og riffbasert tungrock gjør bandet uforutsigbart, hardtslående, melodiøst og ikke minst noe som virkelig skiller seg ut fra alt annet som blir utgitt i disse dager. Der hvor forgjengeren Amor Vincit Omnia lekte med elektroniske elementer har PRR på Hammer And Anvil tatt steget helt ut, og det industrielle og melankolske preget gjør skiva til et langt mørkere album enn de to foregående skivene. Innholdet i tekstene hinter mot det samme, med temaer som krig og konflikt i fokus, spesielt i form av titler som «Black Mourning» og «Blitzkrieg».

Hammer And Anvil er altså bandets tredje fullengder, et album som tydelig viser et band som vet hva de vil og som evner å levere akkurat det. Skiva starter forrykende med den ekstreme og hardtslående «Fight FireB, en låt som kombinerer blytunge riff, pumpende rytmer og voldsom vokal fra Chloe Alper, og som umiddelbart fanger lytterens oppmerksomhet. Andre høydepunkter er allerede nevnte «Black Mourning»”, en låt som lett kunne vært en del av debutskiva rent stilmessig. VLast Man, Last Round» er en annen knakende god låt, og på denne dominerer det industrielle soundet i stor grad.

Personlig syns jeg at PRR har tatt et langt steg siden forrige utgivelse, og er i dag på høyde med den fantastiske debuten The Dark Third, men i en noe tyngre og mer industriell innpakning. Er du sugen på mørk og elektroinspirert progrock med sterke melodier, varme harmonier og knalltøffe riff burde Pure Reason Revolution være et åpenbart valg. En av høsten/vinterens mest spennende utgivelser.