Soft Machine Legacy

Live Adventure

I løpet av de siste årene har en rekke forskjellige gjendannelser av det legendariske bandet Soft Machine kommet og gått. Soft Machine Legacy er en av de mange fusionutgavene av bandet, sentrert rundt trommeslager John Marshall, bassist John Babbington og den ytterst talentfulle John Etheridge (som erstattet gitarlegenden Alan Holdsworth på de to siste Soft Machine-platene). Disse har slått seg sammen for en turné med påfølgende liveutgivelse, og som medmusikant har de den allestedsnærværende Theo Travis på saxofon.

Det er ikke mye å si på det spilletekniske og kompetansen hos dette ensemblet: Travis er brukt av mer eller mindre «alle» i våre dager, og det er lett å forstå, for maken til tone og spill skal man lete lenge etter. Babbington er fortsatt en stødig bassist som fungerer fint som et bindeledd mellom rytmeseksjon og de melodiske instrumentene. Marshall er en ytterst habil trommeslager med flere tiårs erfaring i bagasjen. Han har ikke idérikdommen og galskapen til Robert Wyatt, men leverer et stødig komp med kreative ornamenteringer som viser at han skjønner bak og fram på en trommestikke. John Etheridge er som sagt en markant gitarist, noe som er viktig all den tid han er det bærende melodiske elementet i musikken.

Men dessverre kan ikke all verdens rutine skjule det faktum at de sliter seriøst med låtmaterialet. Mye av skiva fremstår mest som pregløs fusionjazz basert på jamming over statiske akkordskjema og vamp, og når det meste foregår i mer eller mindre samme tempo, blir det til slutt ganske ensformig. De klarer omtrent aldri å dra det opp det hakket som gjør det til nettopp den magiske kvelden det kunne blitt. Når de prøver seg på en seig og lite inspirert versjon av «Facelift», er savnet av avdøde bassist Hugh Hopper stort. Det låter rett og slett vassent og bakpå, og de klarer ikke på noen som helst måte å lokke fram den potensen som ligger i dette magiske riffet og låta som en helhet. Det kan hende det tok skikkelig av på konsert, men på skive imponerer ikke dette stort.