Tides From Nebula

Earthshine

Tides From Nebula var inntil nylig et fullstendig ukjent band for undertegnede. Mitt første møte med polakkene var under Riverside-konserten i London i mai, hvor de var support for det mer kjente polske bandet. Med en eksplosiv blanding av tyngre progrock (som for Porcupine Tree eller Riverside ved enkelte anledninger) og klassisk postrock (tenk Explosions In The Sky) bergtok ikke bandet bare meg, men en hel sal av forventningsfulle tilskuere som egentlig var der for å se kveldens headliner. Etter endt konsert bar det direkte ned til utgangen for å i investere i det siste albumet til det ferske bekjentskapet, så her sitter vi, med bandets første anmeldelse i Tarkus.

La oss si det enkelt, er du fan av band som Explosions In The Sky, Godspeed! You Black Emperor eller God Is An Astronaut, så kommer du nok til å elske Tides From Nebula. Postrocken har på mange måter gått hånd i hånd med det progressive begrepet, og bandene innen denne sjangeren er ofte mer progressive enn flesteparten av dagens nyere «prog»-band. På Earthshine viser Tides From Nebula at de satser på å nå ut til både tilhengere av prog- og postrock, med et uttrykk som definitivt representerer begge. Alle låtene på skiva er instrumentale, men er samtidig så levende og melodiske at man aldri savner vokal. Gitaren er det dominerende instrumentet, med flere krystallklare lag av vakre toner som bryter gjennom veggen av hardtslående instrumentering fra bandet for øvrig. Oppskriften er jo kjent, men herlighet hvor deilig det er når alle elementene er på plass.

De fleste låtene skifter mellom rolige og vakre partier styrt av enten piano eller gitar (eller begge) og ekstatiske partier som bygger seg gradvis opp mot et musikalsk klimaks som gir både frysninger og en følelse av velvære. Alle låtene på skiva holder høyt nivå, og det blir nesten unødvendig å velge ut noen av de som favoritter. Når Earthshine i tillegg er suverent godt produsert snakker vi om et resultat som er i tetsjiktet av sin sjanger, og bandet står ikke tilbake for noe av den postrocken som blir utgitt i dag. Jeg spår at Tides From Nebula er på en større internasjonal label innen året er omme!