…and You Will Know Us By The Trail Of Dead

Tao Of The Dead

Trail Of Dead (for å bruke et noe enklere navn på bandet) er i dag ute med sitt syvende album, og ifølge gutta selv er dette er resultatet av utstrakt jamming i studio. Foruten et par utskiftninger har trioen bak det store navnet har snart tjue år på baken i bransjen, og ikke overraskende nok har bandet hatt en meget interessant utvikling. I dag fremstår de nesten som et rendyrket progband, med Pink Floyd som inspirasjon i den ene retningen og Rush i den andre.

En blanding av pompøs og grandios progrock og klassisk rock anført av majestetiske gitarvegger og langstrakte melodier sørger for både et utfordrende og tilgjengelig produkt. Men selv om Trail Of Dead fremstår som tydelig progressive, er den betegnelsen langt fra hele sannheten. De har et uproblematisk forhold til eksperimentering med sjangre, noe deres bakgrunn helt klart beviser. Tao Of The Dead tar oss mer enn gjerne med på tur innom både psykedelisk rock, punk og synthpop.

Skiva er todelt, i form av «Tao Of The Dead» og «Strange News From Another Planet». Begge disse er igjen inndelt i flere kortere og lengre spor. Første del av skiva har en tydelig inspirasjon til Pink Floyd, i hvert fall ut fra undertegnedes øyne (eventuelt ører). Tidvis føles det som et moderne forsøk på å skrive et konseptalbum på linje med Dark Side Of The Moon, men man skal være forsiktig med å sammenligne noe som helst med en slik tidløs klassiker. Den siste delen av albumet drar tankene mot The Mars Volta, et band som på en del områder kan sies å skrive musikk innenfor de samme grensene som Trail Of Dead. Sistnevnte er dog mindre hysterisk, mer melodisk og helt klart mer hørbart i lengden.

Nok et solid album fra et band som allerede har levert varene gjennom en årrekke. Trail Of Dead evner å skape noe eget, og jeg tror de virkelig har hatt godt av å gå over til et mindre plateselskap hvor de på alle måter er frie til å utforske og eksperimentere med musikken sin. Avslutningsvis vil jeg skryte voldsomt av artworken på dette albumet, som igjen er i ypperste klasse. Tao Of The Dead ser så bra ut i butikkhylla at jeg tror nesten jeg kunne kjøpt skiva uhørt! Men nå vet jo dere der ute at også musikken er bra, så da er vel løpet kjørt uansett?