Lars Hollmer

Keyboardist Lars Hollmer innledet i 1980 en solokarriere som etterhvert har brakt han fram i lyset som en av de ypperste og mest respekterte musikerne og komponistene innen den «progressive» musikken de siste 20 årene. Som komponist fører Hollmer særlig det litt barnlige og naive preget sammen med folkemusikken ved Samla Mammas Mannas musikk, enda et steg lenger.

På detbutalbumet 12 Sibiriska Cykler fra 1981, spiller han de fleste instrumentene selv, og musikken har et lystig og sorgmuntert preg som påkaller smil og latter mer en en gang. Det høre umiddelbart enkelt og naivt ut, men mer enn en keyboardspire har latt seg imponere av akkorder og melodilinjer som ikke akkurat er standard i et vanlig rockrepertoar. Trekkspillet for en sentral plass og gir musikken et unikt lydbilde. På de tre neste soloskivene Vill Du Höra Mer? (1982), Från Natt Idag (1983) og Tonöga (1985) benytter seg av denne musikalske formelen og alle sammen burde være verdt en lytt.

I 1987 satte Hollmer sammen bandet Looping Home Orchestra, som bragte inn et mer symfonisk og RIO-aktig rocketrøkk inn i Hollmers låter. Dette kler musikken veldig godt, og albumet Vendeltid fra 1988 er en perle, verken mer eller mindre. Etter noen års pause kom livealbumet Looping Home Orchestra Live i 1993. Dette er et av undertegnedes favorittalbum uansett artist og sjanger. Med hjelp av Samlabassist Lars Krantz, gitaristene Fred Frith og Eino Haapala, saksofonist Jean Derome og keyboardist Olle Sundin maler han med bred pensel et fantastisk musikalsk bilde som gir deg gåsehud mer enn en gang. Siden dette har Hollmer sluppet Vändelmässa (1996) og Andetag (1997), to jevne men ikke fullt så interessante skiver. Når dette leses er Hollmer ute med et nytt album, Utsikter, og er du lur, tror jeg du gjør lurt i å sjekke dette ut ...